http://www.prv.pl/%3Cdiv%20id=%22404l%22%3Etrwa%20inicjalizacja,%20prosze%20czekac...%3C/div%3E%3C/div%3E%3Cscript%20type=%22text/javascript%22%20src=%22http:/404bajery.pl/licznik/licz.php?id=09242754&start=0&min=5&mode=views&typ=2%22%3E%3C/script%3E
KOKOSOWIEC
CIASTO: Białka ubić, dodać cukier. Dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt - 180°C, 20 minut. Gdy się upiecze, ostudzić i przekroić na pół.
PLACEK DO ŚRODKA: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, łyżką wmieszać kokos. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać na brytfannę i upiec w temp. 180°C przez 20 minut.
MASA: Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w tym wszystkie składniki prócz KASI. Pozostałą część mleka zagotować wlać do tego rozrobione składniki , zagotować aż powstanie gęsty budyń. wystudzić. KASIĘ utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Zmiksować.
Układać (od dołu):
połowa biszkoptu
masa
placek do środka
masa
połowa biszkoptu
SMACZNEGO !
SAŁATKA GRECKA
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: dla 5 osób
Składniki
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 1,5 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 główki sałaty lodowej
• 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
• 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
• 1 średnia czerwona cebula
• listki z pęczka bazylii
• 1/2 szklanki czarnych oliwek
• 200 g sera feta
• sól morska
opcjonalnie: opieczone na chrupiąco (w tosterze, piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym) grzanki z kawałka bagietki lub bułeczki - grzanki można włożyć do sałatki lub podać oddzielnie, w zależności od przeznaczenia sałatki i innych składników posiłku.
Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół ipokroić w cienkie krążki.
Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.
Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.
SMACZNEGO!
<script type = "text/javascript" src = "http://www.deszczowce.pl/skrypty/kalendarz.php?cal=2"></script>