http://www.prv.pl/%3Cdiv%20id=%22404l%22%3Etrwa%20inicjalizacja,%20prosze%20czekac...%3C/div%3E%3C/div%3E%3Cscript%20type=%22text/javascript%22%20src=%22http:/404bajery.pl/licznik/licz.php?id=09242754&start=0&min=5&mode=views&typ=2%22%3E%3C/script%3E

Smakowity Kociołek

KOKOSOWIEC

Czs przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 20
 

Składniki

  • CIASTO
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • PLACEK DO ŚRODKA
  • 5 sztuk białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • MASA
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół litry mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny

Etapy przygotowania

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier. Dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt - 180°C, 20 minut. Gdy się upiecze, ostudzić i przekroić na pół.
PLACEK DO ŚRODKA: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, łyżką wmieszać kokos. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać na brytfannę i upiec w temp. 180°C przez 20 minut.
MASA: Odlać pól szklanki mleka i wymieszać w tym wszystkie składniki prócz KASI. Pozostałą część mleka zagotować wlać do tego rozrobione składniki , zagotować aż powstanie gęsty budyń. wystudzić. KASIĘ utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Zmiksować.

Układać (od dołu):
połowa biszkoptu
masa
placek do środka
masa
połowa biszkoptu

SMACZNEGO !

 

                             

 

SAŁATKA GRECKA

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: dla 5 osób

Składniki
 4 łyżki oliwy extra vergine
 1,5 łyżeczki suszonego oregano

 1/2 główki sałaty lodowej
 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
 1 średnia czerwona cebula
 listki z pęczka bazylii
 1/2 szklanki czarnych oliwek
 200 g sera feta

 sól morska
opcjonalnie: opieczone na chrupiąco (w tosterze, piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym) grzanki z kawałka bagietki lub bułeczki - grzanki można włożyć do sałatki lub podać oddzielnie, w zależności od przeznaczenia sałatki i innych składników posiłku.

Przygotowanie:

Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.

Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół ipokroić w cienkie krążki.

Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.

Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.

SMACZNEGO!

 

                                                                                            

 

<script type = "text/javascript" src = "http://www.deszczowce.pl/skrypty/kalendarz.php?cal=2"></script>



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl